Lépéskényszer

Széljegyzetek a nyugdíjreformhoz

A XXI. század gyökeresen megváltoztatta a környezetünk tudományos, gazdasági, kulturális, technológiai, jogi, biológiai és munkaerőpiaci szokásainkat, ismereteinket. A korábbi megközelítések leírására, a hozzájuk való alkalmazkodásra kialakult rutinok, fogalom-készletek elavultak, már nem elegendőek a jelenkor kihívásaihoz való eligazodáshoz. Így van ez az idősekhez való viszonyunk megítélésében is.
   A társadalmi fejlődés eredményei a tudomány művelői körében is megkérdőjelezik a nyugdíjakkal kapcsolatban a mélyen belénk ivódott közhelyek, sztereotípiák, frázisok, lózungok, klisék fenntarthatóságát. Szükségszerűen napirendre került a nyugdíjrendszerek felülvizsgálata, korszerűsítése. Vannak olyan országok ahol az elmaradhatatlan reformokat társadalmi nyomásgyakorlással (tüntetések, sztrájkok, bojkottok), máshol konszolidáltabb politikai eszközökkel (társadalmi viták, kerekasztalok, tanácskozások) kényszerítik ki. Ezek szinte minden nemzedéket érintenek, mert a jövő nyugdíjrendszere több generáció életviszonyait is hosszú távon meghatározza.
   Magyarországot is elérte a nyugdíjrendszer reformjának a kényszere. (Köszönhető ez az Európai Bizottság által kikényszerített "Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve"-ben foglaltaknak.) A kötet szerzője a nyugdíjrendszer elemzőjeként, ahhoz igyekszik segítséget nyújtani, hogy a ma hatályos 1997.évi LXXXI., a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt - közel harminc év után - egy korszerűbb, igazságosabb és fenntarthatóbb nyugdíjtörvény váltsa fel.

További ajánlatunk

Az ösztönző állam válságkezelése II.
borító: Az ösztönző állam válságkezelése II.>
2 302 Ft
Crenchmarking
borító: Crenchmarking>
2 290 Ft
Vizsgálódás a nemzetek jólétének természetéről és okairól 1.
borító: Vizsgálódás a nemzetek jólétének természetéről és okairól 1.>
1 490 Ft
Az Európai Üzemi Tanács
borító: Az Európai Üzemi Tanács>
1 200 Ft
Pénzügyi elemzés, csődelőrejelzés, válságkezelés
borító: Pénzügyi elemzés, csődelőrejelzés, válságkezelés>
2 690 Ft
A pénz evolúciója
borító: A pénz evolúciója>
2 270 Ft
Szabályozott iparágak
borító: Szabályozott iparágak>
990 Ft
Hogyan találj magadnak állást?
borító: Hogyan találj magadnak állást?>
990 Ft

Hasznos holmik